Wednesday 29 May 2013

«Απόβλητο» χαρακτηρίζεται ο πλακούντας σε μηνυτήρια αναφορά, για «ρύπανση περιβάλλοντος», κατά ζευγαριών που αποφάσισαν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, και γιατρών που παρίσταντο για να προσφέρουν βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Την κατηγορία αντιμετωπίζουν 63 γονείς και 16 γιατροίΤην κατηγορία αντιμετωπίζουν 63 γονείς και 16 γιατροίΖευγάρια και γιατροί θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στις 11 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά της προέδρου του Συλλόγου Μαιών - Μαιευτών Θεσσαλονίκης, Βικτωρίας Μοσχάκη, γιατί μετά τη γέννα δεν παρέδωσαν ως «απόβλητο» το βιολογικό υλικό του πλακούντα σε ιδιωτικές εταιρείες «διαχείρισης αποβλήτων». Ενδεχομένως προτίμησαν να το μεταχειρισθούν με σεβασμό στη σημειολογία του ως ένωσης μητέρας - παιδιού. Την κατηγορία αντιμετωπίζουν 63 γονείς και 16 γιατροί. Η υπόθεση αφορά γέννες που έγιναν στα σπίτια των ζευγαριών στη Θεσσαλονίκη, τα έτη 2009 και 2010.
«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μητέρα μπορεί να διαθέσει όπως θέλει τον πλακούντα της, αρκεί να μην είναι μολυσματικός», υπογραμμίζει η συνήγορος των κατηγορουμένων, Σοφία Κυνηγοπούλου.
Σε επιστολή της Λήδας Κούτρα, προέδρου της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προς τον υπουργό Υγείας, αναφέρεται ότι ο Σύλλογος Μαιών - Μαιευτών Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για «τεράστιες ποσότητες μολυσματικών αποβλήτων» και «σοβαρή απειλή της δημόσιας υγείας». Επισημαίνει επίσης ότι ο πλακούντας χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία παρασκευής καλλυντικών.
Θέτει θέμα για το κατά πόσον οι γυναίκες στην Ελλάδα είναι ελεύθερες να επιλέξουν τις συνθήκες του τοκετού τους, καθώς γνωρίζουν ότι τόσο οι ίδιες, αλλά και οι μαίες, οι επαγγελματίες υγείας και οι γιατροί τους, που παρευρίσκονται, ενδέχεται να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς στην πράξη στοχοποιείται από την πολιτεία ο τοκετός στο σπίτι.
«Ο πλακούντας είναι μέλος του σώματος της μητέρας. Τρέφει το έμβρυο για 9 μήνες και είναι ο δεσμός της μαζί του. Δεν είναι "μολυσματικό απόβλητο" που πρέπει να καταστραφεί», λέει η εκπρόσωπος του συλλόγου, Αντωνία Θεοδωράκη. Η ίδια, μετά την τραυματική εμπειρία από τη γέννηση του πρώτου παιδιού της σε κλινική, γέννησε το δεύτερο στο σπίτι. «Τον πλακούντα τον έθαψα με σεβασμό στην αυλή μου και από πάνω φύτεψα ένα δέντρο, το οποίο το βλέπω να μεγαλώνει μαζί με το αγοράκι μου», λέει. Επισημαίνει ότι ο φυσιολογικός τοκετός στο σπίτι είναι πιο ανώδυνος απ' ό,τι σε κλινική. «Οι ορμόνες που παράγει το σώμα είναι παρόμοιες με αυτές της σεξουαλικής πράξης. Ηρεμούν και χαλαρώνουν τη γυναίκα. Στην κλινική η γυναίκα υφίσταται δέσιμο, κλύσμα, καλωδιώσεις, φάρμακα, μη απαραίτητες καισαρικές, σαν να πρόκειται για αρρώστια. Πώς να ηρεμήσεις έτσι και να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί; Η γέννα δεν είναι ασθένεια. Είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο», υπογραμμίζει η Α. Θεοδωράκη.
Εν όψει αυτής της δίκης, ο υπό σύσταση σύλλογος «Εγκυμονώ - Γεννώ - Επιλέγω - Birth Choices» διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη μια γιορτή για την ελευθερία στη γέννα. Ενα διήμερο φεστιβάλ (31/5 - 1/6, Block 33, 26ης Οκτωβρίου 33), με στόχο την υποστήριξη και την ενημέρωση των μελλοντικών γονιών για τις επιλογές στον τοκετό, και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα της μητρότητας.

No comments:

Post a Comment